Ojciec Tomasz wygłosił cykl konferencji. Każda z konferencji była poświęcona jednemu świętu żydowskiemu - z nawiązaniem do naszej wiary.
Ponieważ ważną rolę w obchodzeniu świąt pełnią potrawy, każdej konferencji towarzyszyły odpowiednie przepisy kulinarne.
Poniżej prezentujemy te przepisy - niech będą smakowitym wspomnieniem rekolekcji.
ROSZ-HA-SZANU (Nowy Rok)
Cymes z marchewki
- 1 kg obranej marchewki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 1-2 łyżki masła
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżka soku pomarańczowego
Marchewkę pokrojoną w plasterki włożyć do garnka z solą, cukrem i miodem. Zalać gorącą wodą i gotować na małym ogniu ok. 1/2 godziny.
JOM KIPUR (Dzień Przebłagania)
Kreplach (potrawa obowiązkowa również w inne święta: Simchat Tora, Purim, Szawuot)
Ciasto
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
Nadzienie
- 40 dag wątroby
- 1 jajko
- 3 cebule
- pieprz, sól
Wątrobę upiec, po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę, wymieszać z ugotowanym na twardo jajkiem i przyprawami, dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażoną. Z jajka, mąki i wody zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty i nałożyć nadzienie. Ugotować w osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
SIKKUT (Święto Zbiorów / Święto Namiotów)
Rolada kartoflana
- 10 ziemniaków
- 25-30 dag mąki pszennej
- 1 1/2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżeczki mąki kartoflanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 ubite jajko
Farsz
- 35 dag zmielonego, wędzonego mięsa z kurczaka lub wędzonej wołowiny
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce, wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Na rozwałkowane na grubość ok. 1 cm ciasto nałożyć farsz i zwinąć w roladę. Dobrze zacisnąć brzegi i całość owinąć w gazę i ułożyć w płaskim garnku. Wlać tyle wody, żeby sięgała do połowy rolady, posolić. Gotować pod przykryciem ok. 25 min.
CHANUKA (Święto Świateł)
Racuchy z chałki
- 40 dag chałki
- 3 jajka
- 1 starta na tarce cebula
- sól i pieprz
- olej
Chałkę podzielić na kawałki, włożyć do miski i zalać wodą. Do odciśniętej z wody chałki dodać jajka, cebulę. Następnie przyprawić i dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię kłaść niewielkie porcje kartoflanego ciasta, rozpłaszczając na cienkie placuszki. Smażyć przez kilka minut, po obu stronach, by placki uzyskały złoty kolor.
PURIM
Kieszonka (ucho) Hamana
Ciasto
- 25 dag mąki
- 12,5 dag cukru
- 12,5 dag masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- wanilia
- sok z cytryny
Nadzienie
- 6 łyżek dżemu morelowego
- 6 łyżek tartej bułki
- 12 startych orzechów
- garść rodzynek
Zarobić ciasto, rozwałkować, wykrawać krążki, nałożyć nadzienie, złożyć w trójkąt i upiec.
PESACH (Pascha / Święto Przaśników)
Charoset (Aszkenazyjczyków)
- 3 jabłka
- 1 szklanka posiekanych migdałów
- 1 szklanka rodzynek
- 1-2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka słodkiego czerwonego wina
Jabłka utrzeć, wszystkie składniki wymieszać i odstawić na kilka godzin. Gdy jabłka wchłona wino, potrawa jest gotowa.
SZAWUOT (Święto Tygodni / Pięćdziesiątnica)
Bajgle (precle)
- 15 dag mąki
- 10 dag masła roślinnego
- sól
- 2 g drożdży
- 1 jajko
- gruba sól
Rozporwadzić drożdże w wodzie, po czym zarobić ciasto razem z drożdżami i odstawić na 30 minut do rośnięcia. Podzielic ciasto na 8 kawałków i uformować wałeczki. Zwijac po 2 wałeczki i wkładac do gorącej wody, a gdy wypłyną na wierzch, wyjąć łyżką cedzakową, wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, posypać grubą solą i wstawić do gorącego pieca.
SMACZNEGO |